Spożywanie tranu w ciąży
Komentarze: 0
Jak powszechnie wiadomo, tran jest niezwykle zdrową i ważną dla naszego organizmu substancją. Powinni pić go wszyscy, choć jest to szczególnie istotne w przypadku dzieci oraz osób, które nie spożywają ryb. Specyfik ten jest bowiem bogaty w znajdujące się jedynie w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Spożywanie tranu w ciąży budzi jednak pewne kontrowersje. Część kobiet spodziewających się dziecka rezygnuje z przyjmowania tego specyfiku, gdyż uważa, że może on zaszkodzić dziecku, gdy zostanie połączony z witaminami dla ciężarnych. Warto jednak zaznaczyć, że preparaty takie jak tran Mollers mogą być przyjmowane również przez panie w stanie błogosławionym.
W tranie Mollers znajdują się nie tylko kwasy tłuszczowe, ale i witaminy A, E i D. Ciężarne często więc obawiają się przedawkowania tychże witamin. Należy jednak pamiętać, że witaminy zawarte w tranie są pochodzenia naturalnego, co sprawia, że są one przyswajane niemalże w całości, a witaminy zawarte w suplementach diety dla kobiet w ciąży są pochodzenia syntetycznego, przez co organizm przyswaja je jedynie w 10-20 procentach. Oznacza to więc, że przedawkowanie witamin przez ciężarną jest wbrew pozorom bardzo trudne i praktycznie się nie zdarza.
Dodaj komentarz